Dogodki, ki so šli v pozabo




V istem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi. Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. Angel pa jim je rekel: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod. To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli.«
...
Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku. In vsi, ki so slišali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji. Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu.
(Lk 2, 8-21)
Mariji je, še preden je sploh zanosila, o Jezusovem poslanstvu povedal že angel Gabrijel (glej malo nižje, pri "Marija, Jezusova mati"), a ji je, kot kaže, to nekako ušlo iz spomina.

Če gre verjeti Svetemu pismu, je Mariji (in Jožefu) še marsikaj ušlo iz spomina. V isti knjigi pa zapisi obenem med vrsticami povedo, da razen Marije seveda, tudi Jožef in Jezus vesta, da gre pri "čudežni" zanositvi za Marijino debelo laž.


"Sveta" družina



Marija, Jezusova mati

(Mt 1, 18-25)
... Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča...
Marija je bila Jožefova zaročenka in spolnih odnosov z njim še ni imela.

Kako, da je Jožefu zamolčala svoj nenavadni dogovor z angelom Gabrijelom:
(Lk 1, 26-38)
Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus. Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?« Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. ...«
Marija pa je rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.
Da Marija tega dogodka in svoje privolitve ne bi še isti dan zaupala Jožefu, lastnemu zaročencu? Že njena takojšnja privolitev v zanositev s Svetim Duhom bi, ko bi zgodbica držala, postavila pod vprašaj ubranost kolesc v Marjini glavi.

Jožefu je "kapnilo" da je rogonosec šele, ko je Marijina nosečnost bila tudi na zunaj že očitna:
(Mt 1, 18-25) Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti (db. javno razkrinkati; op.), zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslovil.
Marija je torej Jožefu svojo nezvestobo uspešno prikrivala najmanj štiri, pet mesecev (zahvaljujoč predvsem ohlapnim, neoprijetim oblačilom. Gole naj bi je Jožef tako ali tako nikoli ne imel priložnost videti).




Kdo je Jezusov oče?

(Lk 1, 26-38) Angel Gabrijel ji je (Mariji; op.) pojasnil: "Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila."
(Mt 1, 18-25) bila pa je noseča od Svetega Duha
Po Svetem pismu je Jezusov oče Sveti Duh...

...po Kompendiju KKC pa je Jezusov oče Jahve:
(KKC-Kompendij)
42. Na kakšen način Bog razodeva, da je ljubezen?
Ko Bog pošilja svojega Sina in Svetega Duha, razodeva, da je...




Jožef, Jezusov očim

(Mt 1, 18-25)
Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takóle: Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča – bila pa je noseča od Svetega Duha. Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti,
zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslovil. Ko je to premišljeval, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.« ... Ko se je Jožef zbudil, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel. Vzel je svojo ženo k sebi in ni je poznal (hebr. omiljevalni izraz za spolni odnos; op.), dokler ni rodila sina; in imenoval ga je Jezus.




Jezus sin

(Lk 8, 19-21)
Prišli pa so k njemu njegova mati in bratje, toda zaradi množice se niso mogli srečati z njim. Sporočili so mu: »Tvoja mati in tvoji bratje stojijo zunaj in te želijo videti.« On pa jim je odgovoril: »Moja mati in moji bratje so tisti, ki Božjo besedo poslušajo in uresničujejo
(Jn 2, 3-4)
Ko je vino pošlo, je rekla Jezusu njegova mati: »Vina nimajo.« In Jezus ji je dejal: »Kaj imam s teboj, žena? Moja ura še ni prišla.«
(Lk 11, 27-28)
»Blagor telesu, ki te je nosilo, in prsim, ki so te dojile!« On pa je rekel: »Še bolj blagor tistim, ki Božjo besedo poslušajo in se po njej ravnajo
Precej nespoštjiv odnos do lastne matere.
Kaj je želel Jezus povedati z "moja mati in bratje so tisti, ki Božjo besedo poslušajo in uresničujejo"? In kaj je hotel povedati s "še bolj blagor tistim, ki Božjo besedo poslušajo in se po njej ravnajo"? Očitno tudi to, da Marija ne spoštuje božje volje. Blagrovalcem namreč ni pritrdil, češ, "res, blagor takim, ki Božjo besedo poslušajo in se po njej ravnajo", ampak je dejal, da "še bolj blagor (pa) tistim, ki Božjo besedo poslušajo in se po njej ravnajo"... Ko bi Mariji glede svojega spočetja verjel, česa takega ne bi mogel izjaviti.




Dogodki

Dogodki, ki so šli - začuda - v takšno pozabo, kot da se sploh zgodili ne bi.

(Mt 2)
Tedaj je Herod skrivaj poklical modre in od njih natančno poizvedel o času, ko se jim je prikazala zvezda. Nato jih je poslal v Betlehem in rekel: »Pojdite in natančno raziščite glede deteta. Ko ga najdete, mi sporočite, da se mu pojdem tudi jaz poklonit!« ...
Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili. Stopili so v hišo in zagledali dete z Marijo, njegovo materjo. Padli so predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. In ker so bili v sanjah opomnjeni, naj ne hodijo nazaj k Herodu, so se po drugi poti vrnili v svojo deželo.
Ko so odšli, se je Gospodov angel prikazal Jožefu v sanjah in rekel: »Vstani, vzemi dete in njegovo mater in béži v Egipt! Bodi tam, dokler ti ne povem; Herod bo namreč iskal dete, da bi ga umoril.« Vstal je, ponoči vzel dete in njegovo mater ter se umaknil v Egipt. Tam je bil do Herodove smrti, ...
Ko je Herod videl, da so ga modri prevarali, se je zelo razjezil. Poslal je svoje ljudi in dal v Betlehemu in v vsej njegovi okolici pomoriti vse dečke, stare dve leti in manj, po času, kakor ga je skrbno poizvedel od modrih.
Ko je Herod umrl, se je v Egiptu Gospodov angel prikazal Jožefu v sanjah in rekel: »Vstani, vzemi otroka in njegovo mater in pojdi v Izraelovo deželo, kajti pomrli so tisti, ki so otroku stregli po življenju.« Vstal je, vzel otroka in njegovo mater in prišel v Izraelovo deželo. Ko je slišal, da vlada v Judeji Arhelaj namesto svojega očeta Heroda, se je bal iti tja. Bil pa je v sanjah opomnjen in se je umaknil v galilejsko deželo. Ko je prišel tja, se je naselil v mestu, ki se imenuje Nazaret...


Ne razume Marija, ne razume niti Jožef

(Lk 2, 41-52)
Ko je bil star dvanajst let, so šli na pot po praznični navadi. In ko so se po končanih prazničnih dneh vračali, je deček Jezus ostal v Jeruzalemu, ne da bi njegovi starši to opazili. Mislili so, da je pri popotni druščini in so prehodili pot enega dne. Nato so ga začeli iskati med sorodniki in znanci. Ker ga niso našli, so se vrnili v Jeruzalem in ga iskali. Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.« Dejal jima je: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« Vendar nista razumela besed, ki jima jih je rekel.
Razumela ni Marija, razumel ni niti Jožef. Pa kaj? Če nista razumela, pač nista... Menda se ne bo pričakovalo, da bi se po dobrih dvanajstih letih kdo od njiju spomnil, da je Marijo oplodil bog osebno? Da ji je povedal, da bo rodila božjega sina... da je zvezda na nebu kazala smer rojstva otroka... da je Jezus bil ob rojstvu obdarovan z zlatom, kadili in miro... da je zaradi Jezusa družina morala zbežati v Egipt... da so zaradi Jezusa bili v Betlehemu in okolici pomorjeni vsi dečki, stari dve leti in manj... da so se po Herodovi smrti, iz strahu pred Herodovim sinom Arhelajem raje preselili v galilejsko deželo, namesto v domovino... da sta se odpovedala spolnim odnosom zato, da bi devica Marija, Jezusova mati, ohranila devištvo?

Je pa zato Marija tudi tokrat - prav tako kot pred dvanajstimi leti in kot pred še devet mesecev pred njimi (glej uvodni citat) - prav vse kar se je novega zgodilo, shranila v svojem srcu:
Nato se je vrnil z njima in prišel v Nazaret ter jima je bil pokoren. In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu.




 

© 200 ihteozaver | ihteozaver.blogspot.com